Ce este Reiki, cum ma ajuta sa evoluez?

                                           Scurta Istorie:
Cuvantul Reiki este format din doua silabe prima: REI in traducere: intelepciune divina,  iar a doua: KI - avand intelesul de energie universala, forta. Fondatorul tehnicii de tratament REIKI, prin Lumina, este  Mikao Usui (foto), un japonez care a fost impresionat de viata lui Iisus si in special de capacitatea lui de a vindeca oamenii prin simpla atingere, a vrut sa faca la fel. Dupa modelul lui Hristos, a ales postul negru si meditatia izolat pe un munte. Dupa 19 zile a vazut cum un foc puternic se apropie de el si a lesinat. In timpul somnului a intrat in contact cu Divintatea – Spiritul Superior – Creatorul de la Care a primit intierea si a aflat tot ce trebuie sa stie despre Reiki: simboluri, initieri, practici. In cea de a 21-a zi de pustie a coborat de pe munte. Se spune ca pe drum a cazut si s-a ranit la picior, dar si-a pus palmele pe rana si in cateva clipe aceasta a disparut.
Intors in lume a inceput sa predea aceasta tehnica de tratament si sa sustina cursuri. Prin discipolii pe care i-a avut Reiki a fost transmis din generatie in generatie si printr-un lung sir de maestrii initiati s-a raspindit in intreaga lume.
Mikao Usui, fondatorul principiului traditional reiki, spunea ca "orice lucru existent in Univers, fara nici o exceptie, poseda energia universala"  si "Reiki este intelepciune combinata cu energie; ne conecteaza la lumina, ne stimuleaza cresterea, ne echilibreaza din punct de vedere fizic si spiritual, ne poate vindeca cele mai adanci rani si poate sa ne scoata la iveala potentiale nebanuite ale fiintei noastre. Reiki este suportul pentru sanatatea optima a corpului... El este un vehicul catre adevarul nostru interior, care ne indruma catre fericire, iar fericirea nu este altceva decat vindecare".

Reiki nu este:
o religie, un cult, sau o secta, psihoterapie, hipnoza, tehnica medicala, metoda de diagnostic, sau medicina alternativa, nu este un tip de meditatie, tehnica de masaj, sau bioenergie.

Reiki poate fi practicat doar de persoanele ce primesc INITIEREA in Reiki de la un Maestru Reiki. Nu este nici o restrictie legata de varsta, sex, orientare politica, religioasa.

Principiile Reiki

Principiile s-au dat ca sa fie spuse in fiecare zi, cu mainile tinute in pozitia Gassho. Mai mult de atat, ele se spuneau inainte de meditatie si inainte de Hatsurei Ho (o tehnica de meditatie puternica). Gandindu-te la ele in timpul zilei ajuta, de asemenea. Cand integrezi aceste lucruri simple in viata ta si in modul tau de a fi, s-ar putea sa afli ca ele vor fi acolo cand vei incepe sa te superi, sa te ingrijorezi sau nu esti bun cu ceilalti. In acest fel inveti sa vezi conditionarile din tine, sa intelegi de ce faci aceste lucruri si sa te vindeci. Multi afla ca daca le spui des (de exemplu: doar astazi fara manie, fara ingrijorare, fii recunoscator si umil, lucreaza pe tine cu sarguinta, fii bun cu toti) incepi sa devii constient ca esti exact asa.
Sunt multe interpretari ale principiilor, pentru ca este foarte greu sa traduci din japoneza niste cuvinte care integreaza in ele un mod total diferit de gandire. Fiecare dintre noi poate gasi intelesuri noi.
Una dintre traduceri este:
"Doar astazi, nu te enerva,
Doar astazi, nu te ingrijora,
Arata-ti recunostinta fata de ceilalti,
Devoteaza-te muncii tale (lucreaza cinstit cu tine),
Fii bun cu toate fiintele vii".
O alta traducere poate fi:
" Numai astazi:
Nu te supara!
Nu te ingrijora!
Multumeste pentru multele binecuvantari primite!
Lucreaza sarguincios!
Fii bun cu oamenii!"
Si pot fi multe altele: "incepand de azi...", "macar azi..." si asa mai departe. Foloseste ce ti se potriveste cel mai bine. A le spune pare un lucru foarte simplu si este, iar ele vor fi langa tine cand vei avea nevoie.
Unii se pot intreba ce inseamna “fara manie, fara ingrijorare”. Asta nu inseamna sa nu fii maniat si nici ingrijorat in sensul in care le folosim in mod curent, ci ceva cu totul diferit. Principiile vin de la Imparatul Meiji si sunt parte a traditiei budiste. Mania este un atasament, o pretindere ca noi, ceilalti si situatiile din intreaga lume nu ar fi cum sunt de fapt, ci cum vrem, ne dorim si conform gandirii conditionate, este nevoie sau trebuie sa fie. Daca a ta constiinta este fara manie, ai putea incepe sa vezi (la inceput, iti vei constientiza reactia dupa un eveniment, mai tarziu vei constientiza in timp ce reactionezi si in sfarsit inainte sa reactionezi) conditionarile pe care le folosesti ca sa creezi aceasta manie in tine. In acest punct poti intr-adevar sa fii fara manie, pentru ca vezi ego-ul si conditionarile care creaza mania in primul rand, si esti liber sa raspunzi situatiei prin a “fi” mai degraba, decat sa reactionezi la cum vrei sa fie situatia.
Cand ne enervam la ce se intampla, ce face celalalt sau nu face, creem aceasta manie in noi. Conditionarile noastre (crezurile) fac asta automat. Un nume pentru aceste conditionari este ego.
"Lucreaza cu sarguinta" inseamna sa iti constientizezi constrangerile, sa le accepti si sa le lasi sa fie vindecate.
Daca spui principiile dimineata si seara zilnic, de ceva timp, deja ai observat ce efect au asupra ta. Cand le spui des, ele au efectul de a transforma mintea, cu fricile ego-ului, manie si ingrijorare, intr-o focalizare extraordinara asupra misiunii vietii tale, constientizare, recunostinta si compasiune fata de toti.
La inceput vei reactiona cum ai facut-o intotdeauna, din cauza ego-ului si ale constrangerilor lui. Pe masura ce practici principiile mai mult, ele incep sa devina parte din constiinta ta. Si apoi, cand ceva nefavorabil se intampla, se poate inca sa reactionezi dar, dupa aceea, sa iti aduci aminte de principii si sa preiei controlul. Cu trecerea timpului vei vedea ca in timp ce reactionezi iti aduci aminte de principii si opresti reactia. Mai tarziu devii constient de acest tipar si efectul lui si opresti reactia din ce in ce mai devreme. In final, esti liber de aceasta constrangere si liber sa raspunzi situatiei cu blandete.
Aceasta este baza principiilor si modul cum functioneaza ele. Spune-le zilnic si practica, practica, practica! Ele vor fi acolo pentru tine. (Sursa: http://bereiki.tripod.com/)


------------------------------------------------------------------------------------------------

DESPRE INITIEREA SUPLIMENTARA LA INIMA SI LA PICIOARE IN SISTEMUL USUI REIKI  INITIEREA LA PICIOARE

Initierea la picioare a fost introdusa de de catre Gerda Drescher, Maestru Reiki elevetian, dar si terapeut cu experienta, care a dezvoltat aceasta metoda de initiere, si care in afara de rolul primiordial de a deschide canalul Reiki al studentului, are si rolul de a imbunatati impamantarea studentului care primeste initierea, prin intermediul armonizarilor energetice ( prin deschiderea mult mai puternic a circulatiei la picioare a energiei Reiki ) asociate actiunilor terapeutice pe termen lung.
Scopul acestei initieri, nu este numai initierea in sine , cat si un efect global asupra terapeuticii din punct de vedere psihofizic.
Efectele initierii la picioare sunt foarte extinse. Intarirea polului inferior al unei persoane intareste legatura sa cu Pamnatul, dar o si angajeaza sa se confrunte mai bine cu inconstientul sau, cu atasamentele sale si cu umbra sa.
Initierea la picioare nu este o simpla unealta care sa permita imbogatirea sau de a ridica prestigiul ego-ului, celui care o are primita. Ea cere o utilizare de lunga durata , un lucru care trebuie facut cu responsabilitate.
Initierile realizate in acest mod aduc o impamantare mult mai buna a practicantului Reiki, si in plus armonizare mult mai buna a energiei Reiki cu energiile Pamantului.
In scolile de Usui Reiki de limba franceza initierea suplimentara la Inima si Picioare se numeste “Reiki Extins”.
In “Reiki Extins” esentiala este activarea mult mai puternica (fata de initierea Usui Reiki obisnuita) a chakrelor picioarelor.
La baza degetului gros de la picior exista un canal de eliminare a energiilor legate de emotii negative, precum: frica, angoasa, invidie, si altele. Initierea la picioare nu rezolva, desigur, in totalitate aceasta problema, dar permite la continuitatea unei dezvoltari spirituale necesara practicantului Reiki, aducan un element crucial in societatea noastra moderna: ancorarea/fixarea in realitate.
Picioarele care participa la impamantarea Reiki, la ancorarea in realitate, ofera, dupa initiere, un contact care permite pentru practicantul Reiki care a aprimit aceasta initiere, de a relega cerul cu pamantul intr-nu echilibru benefic practicantului Reiki.
De asemenea, primirea Initierii la picioare permite eliminarea sentimentelor contradictorii si nefaste, prin canalul aflat in fiecare deget mare de la picioare.
Initierea suplimentara la picioare nu era necesara atunci cand Mikao Usui a fondat Reiki, caci oamenii erau bine ancorati in energiile terestre, dar in zilele noastre, in special o data cu intrarea in Era Varsatorului, oamenii au tendinta de a „pluti” ceea ce favorizeaza chakrele superioare, insa neglijand un pic chakrele inferioare.
Prin Initierea la picioare creste capacitatea de a transmite Reiki prin talpile picioarelor.
Se pot trage urmatoarele concluzii din activitatea de aplicare a acestei metode de initiere:
- initierea la picioare este un element constitutiv al sistemului de Usui Reiki traditional; acest lucru este mentionat ca si concluzie a Maestrilor Reiki: Mark Hosak si Walter Lubeck in cartea lor :Marea carte a simbolurilor Reiki”, in urma cecetarilor facute de cei doi autori.
- oricine este initiat cu energia Reiki are nevoie de initierea la picioare, dat fiind ca fara aceasta initiere suplimentara practicantul Reiki are disarmonii pe corpul sau enegetic, sau lipsa de eficacitate in unele tehnici Reiki;
- initierea la picioare este indispensabila datorita intrarii omenirii in era Varsatorului;
- impamantarea permanenta nu se realizeaza decat prin initierea la picioare;
- initierea la picioare se adreseaza tuturor practicantilor Reiki.

INITIEREA LA INIMA
Initierea la inima, ca parte din acest proces suplimentar de initiere, aduce o mai mare deschidere la Iubirea Neconditionata. De asemenea, utilizarea simbolului pentru inima, este legata, dupa cum am mai spus de chakra inimii. Utilizarea acestui simbol poate contribui, suplimentar, la blocajele care sunt pe chakra inimii, atunci cand se utilizeaza local.
Completarea metodei de initiere la picioare cu initierea la inima, ne aduce o metoda de intiere completa si foarte puternica , extrem de utila practicantilor Reiki, atat pentru sine, cat si in tratamentele facute de acestia.
Initierea suplimentara la inima se face cu ajutorul simbolului SHIKA SEI KI ceea ce ofera o mai mare deschidere catre Iubirea Neconditionata.
Se apeleaza la acest simbolla pentru tot ceea ce este legat de chakra Inimii.
Utilizarea acestui simbol pe chakra Inimii poate contribui la eliminarea unor blocaje, atunci cand se utilizeaza local.
Pentru a se putea face initierile suplimentare la inima se va folosi un simbol nou – simbolul SHIKA SEI KI - care a fost primit de Barbara Weber Ray prin chanelling, si apoi utilizat in cadrul variantei de Reiki numita Tehnica radianta.
Desenul simbolului se gaseste pe Internet, cu variante, si de aceea nu il mai redesenez aici, dar repet ceea ce trebuie sa stie orice doritor de a practica Usui Reiki: acest simbol ca si celelalte simboluri Reiki, pot fi utilizate numai dupa ce cel ce doreste a utiliza aceste simboluri a primit Initierile cu aceste simboluri de la un Maestru Instructor Reiki; in cazul utilizarii lor fara initieri simbolurile nu functioneaza, si senzatia de reusita in utilizarea lor este numai un efect de placebo.
Traducerea denumirii simbolului SHIKA SEI KI: Energia care se revarsa de la Inima la Inima.

Acest simbol nu este un simbol din sistemul Usui Reiki traditional, deci este un simbol din Tehnica Radianta.
SHIKA-SEI-KI este un Simbol pentru inima, si de aceea se foloseşte pe chakra 4 (a inimii). Curaţa chakra si elimina energiile negative, raul de pe suflet. Este un simbol care curata sufletul. Este foarte importanta utilizarea lui pentru ca sufletul este energia de baza a omului, si daca sufletul este murdar – adica este plin de maleficitati, afecteaza întreg sistemul omului. Nu poti vindeca un om daca mai întai nu ii vindeci sufletul.
Il putem folosi în caz de suparare, tristete, oboseala, suferinta în dragoste, tot ceea ce tine de probleme de inima si suflet.

In scolile vestice de Usui Reiki, se practica aceasta Initiere suplimentara la Inima si Picioare, in asa numitul „Reiki Extins” , in cadrul gradelor 2, 3 si 4, si numai ca initieri suplimentare.
Subliniez, ca se poate face aceasta initiere suplimentara si pentru gradul 1 pentru Usui Shiki Ryoho Reiki cat si Usui Tibetan Reiki.
Initierea suplimentara la Inima si la Picioare in sistemul Usui Reiki, fie el Usui Shiki Ryoho Reiki sau Usui Tibetan Reiki, o pot face ca Maestru Instructor Reiki, practicantilor Reiki de grade 2,3 si 4 , la cererea acestora.
Subliniez, ca din punctul meu de vedere, aceasta initiere este numai o Initiere suplimentara, care aduce practicantului Usui Reiki avantejele mentionate anterior, si in consecinta, aceasta Initiere suplimentara la Inima si la Picioare se face numai dupa ce studentul a primit initierile/acordajele clasice aferente fiecarui grad Reiki.
Cred, ca numai asa, atat initierea clasica impletita cu initierea suplimentara la inima si la picioare, isi combina in mod fericit calitatile, aducand practicantului Reiki calitati superioare in lucrul cu Energia Universala sau Lumina Sursei.

Va doresc, tuturor, multa sanatate si numai bine.

Sursa : http://cev-reikiradiestezie.blogspot.ro/2011/10/despre-initierea-suplimentara-la-inima.html


Postări populare de pe acest blog

Metode de trimitere a Luminii în timp: prezent, trecut, viitor

Initiere in energia Arhanghelul Sandalphon 30.12.2013

Initiere si seminar practica KI MANNA